Sposób przygotowania:
Sernik z czekoladową kruszonką
Jajka rozbić i połączyć z cukrem ,solą i skórką cytrynową,dodać mleko,ser i olej,zmiksować na jednolitą masę.Mąkę przesiać,wymieszać z proszkiem do pieczenia a potem z masą serową ,zagnieść ciasto. Półtorej szklanki mleka zagotować ze śmietanką i cukrem,odstawić z ognia,wlać budyń rozpuszczony w pozostałym mleku i mieszając ugotować.Ostudzić do zimnego.Margarynę utrzeć z serem i nie przerywając ubijania dodawać porcjami zimny budyń .Rodzynki opłukać ,osączyć i razem ze skórką pomarańczową wsypać do masa budyniowo-serowej. Mąkę na kruszonkę przesiać ,wymieszać z cukrem ,czekoladą i margaryną ,posiekać. Wysmarowaną tłuszczem i opruszoną tartą bułką formę wylepić ciastem ,podnosząc jego brzegi,nakłuć widelcem kilka razy.Ciasto przykryć masą budyniowo-serową ,posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 o C.Piec 45 minut. Mnie smakuje jeszcze ciepłe,ale to nie zdrowo!!!
Funia
czekoladka145