Sposób przygotowania:
Sernik z makiem i owocami
Żółtka połączyć z margaryną, dodać cukier i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. wsadzić do zamrażalnika na ok. 30 min. Rozwałkować, przenieść na natłuszczoną prostokątna formę. Delikatnie podpiec w nagrzanym piekarniku [5-10 minut, ok. 180-200 stopni].Mak wypłukać, zalać gorąca wodą i gotować pół godziny. Odcedzić i skręcić na maszynce od mięsa 2-3 razy. Dodać cukier, masło, aromat, żółtka. wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Zrobić ser: Jeśli używamy zwyczajnego białego sera najpierw musimy go zmielić na maszynce od mięsa, jeśli mamy gotowy, zmielony już twaróg, może przejść do działania :) Ser zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i budynie waniliowe. Wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową. Rozsmarować, delikatnie dociskając. Na mak wysypać owoce lub bakalie drobno pokrojone. Następnie wyłożyć ser. Równo rozsmarować. Piec jeszcze godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Przygotować polewę: margarynę rozpuścić, dodać trochę mleka, wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać odrobinę kakao, wymieszać, polać zimny sernik; lub lukier, cukier puder, zalać wrzątkiem, połączyć z sokiem z cytryny, posmarować zimny sernik.
Sarenka
kinga
Natala1210
misia53
eli_555
łakomczuszka