IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Sernik z mandarynkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Sernik z mandarynkami i galaretką

Składniki:

Sernik z mandarynkami i galaretką

 

  • Ciasto

 

 

  • Krem

 

 

  • mandarynki 8-10 sztuk
  • galaretka mandarynkowa lub pomarańczowa 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Sernik z mandarynkami i galaretką
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodając cukier oraz cukier waniliowy i żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszając wlewać wcześniej rozpuszczona i ostygniętą margarynę. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 min w temp. 170'C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody, gdy napęcznieje dolewamy kolejną 1/4 szklankę wrzącej wody i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Jajka ubijamy na parze, dodając pod koniec ubijania czekoladę oraz żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy do sera, a następnie dodajemy masę jajeczną. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do sera. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto schładzamy ok 20 min, a następnie nakładamy na ciasto. Ciasto ponownie schładzamy ok 30 min. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na masie serowej i zalewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu galaretką. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce i schładzamy ok 2 godziny. Smacznego !!