Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik z masą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Krówki do sera można zastąpić gotową masą krówkową.

Sernik z masą krówkową

Składniki:

Sernik z masą krówkową

 

  • 1 kg sera twarogowego
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 5 jajek
  • 30 dag krówek
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/2 szkl śmietanki kremowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1łyżeczka aromatu śmietankowego
  • CIASTO
  • 10 dag masła
  • 1 szkl mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady białej
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z masą krówkową
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Następnie dodać masło i żółtko, dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej formy. Krówki włożyć do garnka, wlać mleko i podgrzewając, rozpuścić. Ser twarogowy przemielić w maszynce. Do miski wbić jajka, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać przemielony ser, aromat, budyń, śmietankę i dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać jeszcze ciepłą masę krówkową, wymieszać, wyłożyć na przygotowane ciasto. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 40-50 minut.