Sposób przygotowania:
Sernik z masą „mleczna pianka”
Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce dwukrotnie zmielonego sera. Wsypać budynie w proszku. Śmietanę kremówkę ubić mikserem. Delikatnie połączyć z masą serową. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do masy, wymieszać.
Masa „mleczna pianka”: żelatynę namoczyć w zimnym mleku, gdy napęcznieje dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści (nie gotować!). Odstawić do wystudzenia.
Masło lub margarynę utrzeć mikserem na puch (musi koniecznie być bardzo dobrze utarta). Następnie dodawać po jednym żółtku, wlać wystudzone mleko z żelatyną, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puch. Dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do formy. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C Piec około 60 minut na złoty kolor.
Na wystudzone upieczone ciasto wylać masę „mleczna pianka”. Wierzch ciasta posypać startą mleczną lub deserową czekoladą. Ewentualnie można czekoladę rozpuścić i polać wierzch ciasta lub użyć gotową polewę czekoladową.
Sernik wstawić do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny przed podaniem.
Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce dwukrotnie zmielonego sera. Wsypać budynie w proszku. Śmietanę kremówkę ubić mikserem. Delikatnie połączyć z masą serową. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do masy, wymieszać.
Masa „mleczna pianka”: żelatynę namoczyć w zimnym mleku, gdy napęcznieje dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści (nie gotować!). Odstawić do wystudzenia.
Masło lub margarynę utrzeć mikserem na puch (musi koniecznie być bardzo dobrze utarta). Następnie dodawać po jednym żółtku, wlać wystudzone mleko z żelatyną, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puch. Dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do formy. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C Piec około 60 minut na złoty kolor.
Na wystudzone upieczone ciasto wylać masę „mleczna pianka”. Wierzch ciasta posypać startą mleczną lub deserową czekoladą. Ewentualnie można czekoladę rozpuścić i polać wierzch ciasta lub użyć gotową polewę czekoladową.
Sernik wstawić do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny przed podaniem.