Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik z pierniczkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czekoladę deserową można zastąpić polewą czekoladową.

Sernik z pierniczkami.

Składniki:

Sernik z pierniczkami.

 

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • MASA SEROWA
  • 70 dag sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 15 dag pierniczków w czekoladzie
  • BISZKOPT Z KISIELEM
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 kisiel żurawinowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z pierniczkami.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Połowę ciasta wymieszać z kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Ser twarogowy przemielić przez maszynkę. Masło roztopić, ostudzić. Żółtka ucierać z cukrem pudrem dodając stopniowo przemielony ser. Następnie dodać budyń, mąkę krupczatkę, ubitą pianę z białek, wlać przestudzone masło, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasta wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych otworach do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć pierniczki i przykryć pozostałym serem. Białka z 3 jajek ubić z cukrem na sztywną pianę, gdy ubite dodawać stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać i wylać na przygotowane ciasto z serem. Wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.