Sposób przygotowania:
Sernik z pierniczkami.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Połowę ciasta wymieszać z kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Ser twarogowy przemielić przez maszynkę. Masło roztopić, ostudzić. Żółtka ucierać z cukrem pudrem dodając stopniowo przemielony ser. Następnie dodać budyń, mąkę krupczatkę, ubitą pianę z białek, wlać przestudzone masło, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasta wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych otworach do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć pierniczki i przykryć pozostałym serem. Białka z 3 jajek ubić z cukrem na sztywną pianę, gdy ubite dodawać stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać i wylać na przygotowane ciasto z serem. Wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.
msewka