Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami na kruchym cieście
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Masa serowa: Żółtka ,cukier,cukier waniliowy i masło ucieramy na puszystą masę.Do utartej masy dodajemy budyń w proszku,proszek do pieczenia i ser,dokładnie ucieramy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodajemy do utartego sera i delikatnie mieszamy.Na koniec wsypujemy rodzynki. Gotową masę serową wykładamy na ciasto,wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony sernik studzimy i wyjmujemy z formy. Polewa: Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło.Gotujemy w chwilę cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników.Polewę smarujemy na serniku. Gotowe ciasto dowolnie dekorujemy np.kolorową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.