bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Siekane zrazy w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

jest prosta, szybka ale przepyszna.

Siekane zrazy w sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Siekane zrazy w sosie

 

Sposób przygotowania:

Siekane zrazy w sosie
Grzyby namoczyć na godzinę w wodzie. Kajzerkę namoczyć w odrobinie wody i odsączyć. Jedną cebulę drobno posiekać i zeszklić Mięso wymieszać z kajzerką, cebulą, jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Uformować mokrymi rękami podłużne zrazy. Słoninę lub boczek drobno pokroić, dać na rozgrzaną patelnię i wytopić. Zrazy obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na patelni. Drugą cebule drobno posiekać, grzyby odsączone również i wszystko dodać do zrazów, podlać rosołem, przykryć i dusić przez 20minut. Na koniec wyjąć zrazy. Sos jeśli zgęstnieje lekko rozrzedzić rosołem lub wodą, dodać śmietanę, wymieszać. Włożyć ponownie mięso do sosu, wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podać z uprażoną kaszą.
Siekane zrazy w sosie
Wołowe siekane zrazy na wielkanocny stół
Siekane zrazy w sosie
Siekane wołowe zrazy z kaszą jęczmienną