Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Składany makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makowiec składany to ciasto składające się z pieczonego ciasta makowego, ciasta kruchego z biszkoptem przełożony masą orzechową.

Składany makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Składany makowiec

 

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany

 

  • Ciasto makowe:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 30 dag maku z puszki
  • 6 jajek
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Składany makowiec
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać , posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części , jedną rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia a drugą wkładamy do lodówki lub zamrażarki. Mak: Miękką margarynę ucieramy z cukrem , dodajemy żółtka , mak z puszki oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę i mieszamy z makiem . Dodajemy bakalie, mieszamy i wylewamy masę na ciasto kruche. Całość pieczemy w temp 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Biszkopt: Ciasto z lodówki ścieramy na tarce do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka , a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na starte ciasto kruche i wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy ok 25 minut w temp 180 stopni. Masa: Z mleka , cukru , mąki i budyniu ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch dodać budyń , nutellę i zmielone orzechy na końcu alkohol do smaku. Przełożenie: Ciasto makowe - masa - ciasto z biszkoptem - polewa. 
Składany makowiec
Przygotowujemy ciasto kruche wylewamy ciasto makowe i pieczemy
Składany makowiec
Na ciasto kruche wylewamy ciasto na biszkopt
Składany makowiec
Miękką margarynę utrzeć na puch dodać budyń , nutellę i zmielone orzechy na końcu alkohol do smaku.
Składany makowiec
Ciasto makowe - masa - ciasto z biszkoptem - polewa