Sposób przygotowania:
Składany makowiec
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać , posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części , jedną rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia a drugą wkładamy do lodówki lub zamrażarki. Mak: Miękką margarynę ucieramy z cukrem , dodajemy żółtka , mak z puszki oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę i mieszamy z makiem . Dodajemy bakalie, mieszamy i wylewamy masę na ciasto kruche. Całość pieczemy w temp 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Biszkopt: Ciasto z lodówki ścieramy na tarce do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka , a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na starte ciasto kruche i wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy ok 25 minut w temp 180 stopni. Masa: Z mleka , cukru , mąki i budyniu ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch dodać budyń , nutellę i zmielone orzechy na końcu alkohol do smaku. Przełożenie: Ciasto makowe - masa - ciasto z biszkoptem - polewa.