Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Skrzydelka w marynacie

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pieczone skrzydelka o wyraznym smaku.

Skrzydelka w marynacie

Składniki:

Skrzydelka w marynacie

 

  • 10 sztuk skrzydelek kurczaka,
  • 125ml oleju slonecznikowego,
  • 4 lyzki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 lyzka cukru lub miodu,
  • 1 lyzka octu balsamicznego,
  • 0,5 lyzeczki pieprzu,
  • 1 lyzeczka soli,
  • 3 zabki czosnku,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 1 lyzeczka chilli,
  • 1 lyzeczka tabasco,
  • 1 czubata lyzka papryki slodkiej w proszku,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

Skrzydelka w marynacie
Etapy przygotowania
Skrzydelka umyc, osuszyc i poodcinac czesci lotne. Przyrzadzic marynate, laczac wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przecisnietym przez praske czosnkiem i olejem. Skrzydelka natrzec dokladnie marynata, owinac w folie i zamarynowac przez noc. Nastepnego dnia, wylozyc owiniete folia skrzydelka, dokladnie wymieszac, posypac je oregano i owiniete, umiescic w forme do peiczenia. Wlozyc do rozgrrzanego piekarnika i piec przez ok godzine (do 1,5 godziny, w zaleznosci od piekarniak) w 190-200 stopniach. Srzydelka w tej marynacie, nadaja sie tez na grilla