mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śląski żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żurek to jedna z najbardziej znanych regionalnych zup Śląska. Jest sporządzana na bazie zakwasu z mąki żytniej.

Śląski żurek

Składniki:

Śląski żurek

 

 

Sposób przygotowania:

Śląski żurek
W 4 l wody gotujemy wywar z żeberek, dodajemy obraną cebulę w całości oraz pokrojony czosnek oraz grzyby. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy z wywaru. Następnie wlewamy ukiszony żur i gotujemy ok. 20 minut. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy. Wyciągamy cebulę i czosnek. Podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo lub z chlebem.