annimka

annimka

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie z rodzynkami to doskonałe połączenie słodkich bakalii z korzennymi przyprawami. Najlepszy sposób, by Święta były naprawdę smaczne!

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi

Składniki:

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi

 

  • 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich (np. Bakalland)
  • 2-3 łyżki śliwek suszonych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • liść laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

 

Sposób przygotowania:

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi
Śledzie odmocz, wypłucz i pokrój na kawałki. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oleju. Na suchą patelnię włóż przyprawy: liść laurowy, anyż, goździki i praż przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj zmielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, pieprz oraz kardamon. Mieszaj wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypalą. Przełóż wszystko do zalewy i wymieszaj. Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 dni.

Tagi:

śliwki