Sposób przygotowania:
Śledź kuchcika
Olej wlej do garnka i powoli doprowadź do wrzenia, w międzyczasie pieczarki pokrój na plastry 2-3mm (razem z ogonkami), cebulę pokrój w piórka. Wrzuć oba składniki do oleju, po 5 min. gotowania na wolnym ogniu, dodaj koncentrat i również 5 minut pogotuj mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia, dodaj liście, ziele, pieprz i pozostaw do powolnego wystygnięcia. Płaty śledzia tylko porządnie wypłucz, wysusz papierowym ręcznikiem, lekko wyciskając nawet. Posmaruj wewnętrzną stronę płatów musztardą lekko nożem wciskając ją w pory śledzia. Następnie pokrój płaty na 2-3 cm kawałki i układaj w naczyniu na przemian ze sporządzonym i wystudzonym(!) „sosem”, posmarowaną stroną do góry. Odstaw na dwa dni w chłodne miejsce. Do przechowania doskonale nadają się wiaderka po matiasach tu potrzebne są dwa wiaderka (o poj.. 800/400< masa śledzia).