Śledź kuchcika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

To jeden z 100...00 przepisów na śledzia, musisz ocenić tego również i powiedzieć, które miejsce zajmie.

Śledź kuchcika

Składniki:

Śledź kuchcika

 

Sposób przygotowania:

Śledź kuchcika
Olej wlej do garnka i powoli doprowadź do wrzenia, w międzyczasie  pieczarki pokrój na plastry 2-3mm (razem z ogonkami), cebulę pokrój w piórka.  Wrzuć oba składniki do oleju, po 5 min. gotowania na wolnym ogniu, dodaj koncentrat i również 5 minut pogotuj mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia, dodaj liście, ziele, pieprz i pozostaw do powolnego wystygnięcia.  Płaty śledzia tylko porządnie wypłucz, wysusz papierowym ręcznikiem, lekko wyciskając nawet.  Posmaruj wewnętrzną stronę płatów musztardą lekko nożem wciskając ją w pory śledzia.  Następnie pokrój płaty na 2-3 cm kawałki i układaj w naczyniu na przemian ze sporządzonym i wystudzonym(!) „sosem”, posmarowaną stroną do góry.  Odstaw na dwa dni w chłodne miejsce.  Do przechowania doskonale nadają się wiaderka po matiasach tu potrzebne są dwa wiaderka (o poj.. 800/400< masa śledzia).