jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Śledź z chispami i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten rodzaj sałatki pokazuje, że danie postne nie musi być nudne! Ziemniaki pokrojone i usmażone na chrupiąco przełożone śledziem i polane sosem pesto jest bardzo smacznym bezmięsnym daniem.

Śledź z chispami i pesto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledź z chispami i pesto

 

  • 4 ziemniaki ugotowane w łupinach
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 3 filety śledziowe w oleju a`la Matjas Lisner
  • pesto: pęczek świeżej bazylii
  • 70 ml oliwy extra V.
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g sera tartego typu parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązki bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Śledź z chispami i pesto
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Odkładamy łyżkę do dekoracji, pozostałe wsypujemy do blendera. Dodajemy do blendera bazylię, obrany czosnek, parmezan. Miksujemy stopniowo wlewając oliwę do chwili, aż powstanie gęsta pasta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety odsączamy z oleju, kroimy je w kilu centymetrowe paski. Obieramy ziemniaki, kroimy je w cienkie plastry po czym smaż na patelni na gorącym maśle sklarowanym. Gdy chipsy będą rumiane i chrupiące układamy je na talerzach przekładając śledziem. Polewamy wszystko obficie pesto, posypujemy orzeszkami i dekorujemy bazylią. Jeśli mamy więcej czasu i siły możemy pesto przygotować ucierając składniki w moździerzu.
Śledź z chispami i pesto
Filety odsączamy z oleju, kroimy je w kilku centymetrowe paski.