Sposób przygotowania:
Śledzie faszerowane
Przygotowanie:
Śledzie bez głów wypatroszone moczy się przez co najmniej 24 godziny,zmieniając 2-3 razy wodę.
Po wymoczeniu,nie zdejmując skórki,osusza się śledzie czystą ściereczką.
Mlecz przeciera się przez sito i łączy z drobno posiekaną i uduszoną na maśle cebulą,częścią tartej bułki,posiekana pietruszką,żółtkami i pieprzem.Dokładnie wymieszaną masą napełnia się śledzie,następnie macza w białku i otacza w bułce tartej.Smaży się na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podaje się wprost z patelni z ziemniakami z wody,posypanymi posiekaną nacią pietruszki bądź polane sosem chrzanowym.
Sos: utarty chrzan połączyć ze śmietaną,dodać sok z cytryny,cukier puder i posolić do smaku.Śmietanę kremówkę przed połączeniem z chrzanem ubić.
Śledzie bez głów wypatroszone moczy się przez co najmniej 24 godziny,zmieniając 2-3 razy wodę.
Po wymoczeniu,nie zdejmując skórki,osusza się śledzie czystą ściereczką.
Mlecz przeciera się przez sito i łączy z drobno posiekaną i uduszoną na maśle cebulą,częścią tartej bułki,posiekana pietruszką,żółtkami i pieprzem.Dokładnie wymieszaną masą napełnia się śledzie,następnie macza w białku i otacza w bułce tartej.Smaży się na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podaje się wprost z patelni z ziemniakami z wody,posypanymi posiekaną nacią pietruszki bądź polane sosem chrzanowym.
Sos: utarty chrzan połączyć ze śmietaną,dodać sok z cytryny,cukier puder i posolić do smaku.Śmietanę kremówkę przed połączeniem z chrzanem ubić.