Sposób przygotowania:
Śledzie opiekane w zalewie wg Buni :
Śledzie umyć , osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką . Obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Przygotować zalewę z octu, wody , sosu sojowego, szczypty soli, cukru, pieprzu , kaparów, liści laurowych , ziela angielskiego , gorczycy , pokrojonej w ,,piórka „ cebuli i papryki . Zagotować zalewę , ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Moc zalewy zależy od upodobania – można dać mniej octu, dosłodzić , doprawić mocniej pieprzem .
Podawać śledzie wyjęte z zalewy najlepiej z ciemnym pieczywem z masłem.
Przygotować zalewę z octu, wody , sosu sojowego, szczypty soli, cukru, pieprzu , kaparów, liści laurowych , ziela angielskiego , gorczycy , pokrojonej w ,,piórka „ cebuli i papryki . Zagotować zalewę , ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Moc zalewy zależy od upodobania – można dać mniej octu, dosłodzić , doprawić mocniej pieprzem .
Podawać śledzie wyjęte z zalewy najlepiej z ciemnym pieczywem z masłem.
eli_555
bernika
Sarenka