Sposób przygotowania:
Śledzie po staropolsku
Śledzie moczyć w zimnej wodzie, przez 24 godziny, co jakiś czas zmieniać wodę. Po 5 godzinach rozfiletować ryby i moczyć dalej. Na drugi dzień cebulę obrać i pokroić ją w pióra. Dodać do niej ocet i 3 łyżki cukru, wszystkie zioła, oprócz curry i uzupełnić wodą około 4 szkl. Gotować około 5 minut. Ostudzić. Śledzie pokroić w 3 cm kawałki. Mlecze ze śledzi zmiksować w osobnym garnuszku. Dodać do ryb. Zimną cebulę wykładać wraz ze ziołami, łyżką cedzakową do śledzi. Wymieszać. Zalewę z cebuli odstawić. Do sałatki dodać śmietanę, szczyptę curry. Jeśli śledzie są zamało kwaśne dodać troszkę zalewy. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin. Podawać z białym pieczywem. SMACZNEGO!