kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo stary przepis na smaczne śledzie :)

Śledzie po staropolsku

Składniki:

Śledzie po staropolsku

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po staropolsku
Śledzie moczyć w zimnej wodzie, przez 24 godziny, co jakiś czas zmieniać wodę. Po 5 godzinach rozfiletować ryby i moczyć dalej. Na drugi dzień cebulę obrać i pokroić ją w pióra. Dodać do niej ocet i 3 łyżki cukru, wszystkie zioła, oprócz curry i uzupełnić wodą około 4 szkl. Gotować około 5 minut. Ostudzić. Śledzie pokroić w 3 cm kawałki. Mlecze ze śledzi zmiksować w osobnym garnuszku. Dodać do ryb. Zimną cebulę wykładać wraz ze ziołami, łyżką cedzakową do śledzi. Wymieszać. Zalewę z cebuli odstawić. Do sałatki dodać śmietanę, szczyptę curry. Jeśli śledzie są zamało kwaśne dodać troszkę zalewy. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin. Podawać z białym pieczywem. SMACZNEGO!