Sposób przygotowania:
Śledzie pod szubą
Śledzie namaczamy w wodzie, by nie były zbyt słone- można zrobić to dzień wcześniej, jeśli są bardzo słone. Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Buraczki ścieramy na tarce, zaś ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Jajko gotujemy na twardo, po czym oddzielamy ugotowane białko od żółtka i każde osobno ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sosik i doprawiamy go sobą i pieprzem (sos powinien składać się w 3/4 ze śmietany). Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę przelewamy wrzącą wodą, by straciła ostry smak. Najlepiej potrawę przygotować w szklanej misce lub naczyniu żaroodpornym. Spód naczynia smarujemy sosem, układamy ziemniaki, znów lekko polewamy sosem u układamy śledzie. Znów dodajemy sos śmietanowy, układamy cebulkę, buraczki i resztę sosu. Następnie białko i dekorujemy żółtkiem. Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia.