światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Śledzie pod szubą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stary domowy przepis na śledziki, który pozwala odkryć ich smak na nowo.

Śledzie pod szubą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie pod szubą

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie pod szubą
Śledzie namaczamy w wodzie, by nie były zbyt słone- można zrobić to dzień wcześniej, jeśli są bardzo słone. Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Buraczki ścieramy na tarce, zaś ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Jajko gotujemy na twardo, po czym oddzielamy ugotowane białko od żółtka i każde osobno ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sosik i doprawiamy go sobą i pieprzem (sos powinien składać się w 3/4 ze śmietany). Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę przelewamy wrzącą wodą, by straciła ostry smak. Najlepiej potrawę przygotować w szklanej misce lub naczyniu żaroodpornym. Spód naczynia smarujemy sosem, układamy ziemniaki, znów lekko polewamy sosem u układamy śledzie. Znów dodajemy sos śmietanowy, układamy cebulkę, buraczki i resztę sosu. Następnie białko i dekorujemy żółtkiem. Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Śledzie pod szubą
Świeże składniki naszego dania zawsze łatwo dostać w każdym sklepie.
Śledzie pod szubą
Sos śmietanowy możemy oszczędniej posolić, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na namoczenie śledzi.
Śledzie pod szubą
Poszczególne warstwy dania pokrywamy niewielką ilością sosu śmietanowego.
Śledzie pod szubą
Całość tworzy pyszne warsty, do których nie będziemy mogli się doczekać, by dotrzeć z widelcem.