Sposób przygotowania:
Śledzie w mundurku z buraczkami
Śledzie moczyć w mleku przez 30 minut ( dzięki temu będą delikatniejsze w smaku ) .Ziemniaki i buraki dokładnie umyć , a następnie ugotować w mundurkach , ostudzić .Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki i buraki obrać ze skórki . Śledzie osączyć i pokroić na drobne kawałki . Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę . Jajka obrać ze skorupek i również pokroić w kostkę . Ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach do osobnych naczyń (nie wolno ich ze sobą mieszać ). Przygotować większą miskę i układać w niej kolejno warstwami poszczególne składniki : na samym dnie ułożyć cebulę skropioną 6 łyżkami oleju , a następnie ziemniaki, śledzie , połowę majonezu , jajka oraz resztę majonezu. Doprawić do smaku. Na samym wierzchu wyłożyć warstwę czerwonych buraczków . Gotową sałatkę odstawić w chłodne miejsce. Sałatkę śledziową udekorować tymiankiem .