kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Śledzie w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały i bardzo łatwy przepis dla tych co lubią bawić się w kuchni i samemu przygotować małe co nie co na rodzinne imprezy

Śledzie w oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na całą noc. Rano śledzie kroimy w paski ( najlepiej nie za duże). Cebulę obieramy i przekrajmy na pół a następnie w cienkie paseczki ( w piórka). Do średniego słoika na dno dajemy 2-3 ziela angielskie i liść laurowy, następnie układamy warstwami cebulę i śledź na zmianę. Co jakiś czas dokładamy ziele i liść oraz pieprz. Po włożeniu do słoika wszystkich śledzi i cebulę, wlewamy olej. Całość szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 10-12h. Po tym czasie śledzie w oleju są już gotowe i można je trzymać w lodówce nawet tydzień.
Śledzie w oleju
Śledzie pozostawiamy na noc zalane zimną wodą
Śledzie w oleju
Przygotowujemy sobie przyprawy potrzebne do przekładania
Śledzie w oleju
Śledzie kroimy w paseczki nie za duże, ale też nie za małe
Śledzie w oleju
Śledzie i cebulę układamy na przemian w słoiku wrzucając przyprawy i zalewamy olejem

Tagi:

śledzie