wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie w szpinakowym cieście z sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zielone ciasto, słone śledzie, orzeźwiająca sałatka - świetne połączenie!

Śledzie w szpinakowym cieście z sałatką

Składniki:

Śledzie w szpinakowym cieście z sałatką

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w szpinakowym cieście z sałatką
Śledzie moczyć w mleku kilka godzin.



Sałatka: pokroić ogórki, paprykę i szalotkę w bardzo drobną kosteczkę, wymieszać, przyprawić pieprzem, polać oliwą. Odstawić do lodówki.



Gotowe śledzie podzielić na 3 części każdy. Szpinak z mlekiem i jajkiem zmiksować w blenderze na gładką masę, dodać mąkę, zamieszać. Ciasto powinno być gęste.



Gotową rybę obtoczyć w mące , następnie dokładnie zamaczać w cieście i od razu smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe osuszyć ręcznikiem papierowym.



Do papierowych foremek na babeczki ułożyć wystudzoną rybę, a na górę po łyżeczce sałatki.