Sposób przygotowania:
Śledzie w szpinakowym cieście z sałatką
Śledzie moczyć w mleku kilka godzin.
Sałatka: pokroić ogórki, paprykę i szalotkę w bardzo drobną kosteczkę, wymieszać, przyprawić pieprzem, polać oliwą. Odstawić do lodówki.
Gotowe śledzie podzielić na 3 części każdy. Szpinak z mlekiem i jajkiem zmiksować w blenderze na gładką masę, dodać mąkę, zamieszać. Ciasto powinno być gęste.
Gotową rybę obtoczyć w mące , następnie dokładnie zamaczać w cieście i od razu smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do papierowych foremek na babeczki ułożyć wystudzoną rybę, a na górę po łyżeczce sałatki.
Sałatka: pokroić ogórki, paprykę i szalotkę w bardzo drobną kosteczkę, wymieszać, przyprawić pieprzem, polać oliwą. Odstawić do lodówki.
Gotowe śledzie podzielić na 3 części każdy. Szpinak z mlekiem i jajkiem zmiksować w blenderze na gładką masę, dodać mąkę, zamieszać. Ciasto powinno być gęste.
Gotową rybę obtoczyć w mące , następnie dokładnie zamaczać w cieście i od razu smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do papierowych foremek na babeczki ułożyć wystudzoną rybę, a na górę po łyżeczce sałatki.