mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Śledzie zapiekane z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre pospolite śledzie .

Śledzie zapiekane z kapustą

Składniki:

Śledzie zapiekane z kapustą

 

  • 1kg świeżych śledzi
  • mała główka białej kapusty
  • 1 winne jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie zapiekane z kapustą
Śledzie umyć, odfiletować. Każdy filet z obu stron posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Kapustę oczyścić, drobno poszatkować. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę i pokropić sokiem z cytryny. W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę i jabłko, zasmażyć mieszając, dodać kapustę, kminek i tymianek, wlać 3/4szkl wody, dusić na małym ogniu przez 10minut. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć kapustę, na niej ułożyć śledzie, polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 45minut.