iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Śledzik na modrej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Świeże śledzie smażone na oleju. Do tego zasmażana czerwona kapustka na winie. Smaczny obiadek .Polecam .

Śledzik na modrej kapuście

Składniki:

Śledzik na modrej kapuście

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzik na modrej kapuście
Kapustę płuczemy usuwamy brzydkie liście - szatkujemy . Do dużego garnka wkładamy masło klarowane - rozgrzewamy je . Dodajemy kapustę. Mieszamy i podsmażamy. Zalewamy czerwonym winem . Alkohol redukujemy. Dodajemy kilka gałązek rozmarynu. Podlewamy przegotowaną wodą i dusimy. Do duszącej się kapusty dodajemy rodzynki, sól, pieprz do smaku. Mieszamy. Dodajemy ocet dla przełamania smaku a następnie troszkę cukru. Kapustką ma być słodko kwaśna. Śledzie płuczemy osuszamy solimy do smaku. Obtaczamy w mące następnie w jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoto.