Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Śledzik pod futerkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjna rosyjska sałatka śledziowa na święta i inne uroczystości czyli seliedka pod szuboj (cеледка под шубой)

Śledzik pod futerkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzik pod futerkiem

 

  • 300 g śledzi
  • ok. 350 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 300 g buraków marynowanych lub świeżych
  • ok. 300 g cebuli
  • 3 - 4 jajka
  • 1 jabłko ok. 200 g
  • majonez z niską zawartością tłuszczu ok. 1 szklanki
  • świeżo mielony pieprz
  • kolendra lub zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzik pod futerkiem
Ziemniaki, marchew i jeśli używamy buraki świeże ugotować razem - marchew ugotuje się pierwsza więc należy ją wyjąć gdy jest gotowa po ok. 20 minutach, ziemniaki potrzebują ok. 10 minut dłuższego gotowania (w zależności od ich wielkości) a buraki ok. 30 minut po ziemniakach, śledzie odsączyć z oleju i namoczyć chwilę by nie były zbyt słone, jajka ugotować na twardo. Ziemniaki po ostudzeniu obrać, pokroić drobno, marchew i buraki obrać i zetrzeć na grubych oczkach, cebulę i jajka obrać i pokroić drobno, jabłko wydrążyć i też pokroić a śledzie po odsączeniu również pokroić na małe kawałki. Teraz układać przygotowane składniki warstwami albo w dużej misce albo dla lepszej prezentacji na talerzu (ten sposób jest trudniejszy) - zaletą sałatki jest to, że bez względu w jakiej kolejności wszystko poukładamy zawsze jest dobrze. Najpierw ziemniaki i trochę majonezu, następnie połowa marchewki i troszkę buraczków, śledzie, cebula, reszta marchewki, majonez, pieprz, jabłko, jajka, majonez i na wierzch buraczki. Udekorować według własnej wyobraźni. Schłodzić kilka godzin przed podaniem.
Śledzik pod futerkiem
Matiasy użyte do sałatki, mogą też być śledzie solone.
Śledzik pod futerkiem
Majonez z niską zawartością tłuszczu....
Śledzik pod futerkiem
Warstwy ziemniaków, majonezu, marchew, buraczki, śledzie
Śledzik pod futerkiem
Następne warstwy to cebula, marchew, majonez, pieprz, jabłko, jajka i majonez