Sposób przygotowania:
Śledzik pod futerkiem
Ziemniaki, marchew i jeśli używamy buraki świeże ugotować razem - marchew ugotuje się pierwsza więc należy ją wyjąć gdy jest gotowa po ok. 20 minutach, ziemniaki potrzebują ok. 10 minut dłuższego gotowania (w zależności od ich wielkości) a buraki ok. 30 minut po ziemniakach, śledzie odsączyć z oleju i namoczyć chwilę by nie były zbyt słone, jajka ugotować na twardo. Ziemniaki po ostudzeniu obrać, pokroić drobno, marchew i buraki obrać i zetrzeć na grubych oczkach, cebulę i jajka obrać i pokroić drobno, jabłko wydrążyć i też pokroić a śledzie po odsączeniu również pokroić na małe kawałki. Teraz układać przygotowane składniki warstwami albo w dużej misce albo dla lepszej prezentacji na talerzu (ten sposób jest trudniejszy) - zaletą sałatki jest to, że bez względu w jakiej kolejności wszystko poukładamy zawsze jest dobrze. Najpierw ziemniaki i trochę majonezu, następnie połowa marchewki i troszkę buraczków, śledzie, cebula, reszta marchewki, majonez, pieprz, jabłko, jajka, majonez i na wierzch buraczki. Udekorować według własnej wyobraźni. Schłodzić kilka godzin przed podaniem.