Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Śledzie w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzik- palce licząc. Mniam, mniam moja mama robiła takie na każde święta i były przebojem naszej kuchni.

Śledzie w śmietanie

Składniki:

Śledzie w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie
Solone śledzie należy wymoczyć przez noc w zimnej wodzie kilka razy ją zmieniając. Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w cienkie piórka. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie padaczki. Płaty śledziowe pokroić na 2 centymetrowe kawałki. W salaterce układać na przemian warstwę cebuli, warstwę jabłek i warstwę śledzi. Wszystko zalać śmietaną wymieszana z olejem ( jeżeli robię tą potrawę ze śledzi w oleju dolewam właśnie tego oleju ) i doprawioną pieprzem. Potrawa jest najsmaczniejsza dopiero gdy się przegryzie tzn. na 2-3 dzień. Smacznego!!!