Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Ślimak z białej kiełbasy na kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

podczas świąt Wielkiej Nocy na naszym stole na pewno nie zabraknie białej kiełbasy :-)

Ślimak z białej kiełbasy na kapuście

Składniki:

Ślimak z białej kiełbasy na kapuście

 

  • ok. 1 kg białej kiełbasy w niedużych kawałkach (ważne żeby były w jednym flaku, nie rozcięte)
  • 0,5 kg białej kapusty surowej
  • 1 nieduże jabłko
  • 0,5 kg kapusty kiszonej, sałatkowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 2 duże cebule
  • 4 suszone prawdziwki
  • 10-15 dkg chudego boczku wędzonego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 smukłe marchewki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony, kminek, liść laurowy, ziele angielskie

 

Sposób przygotowania:

Ślimak z białej kiełbasy na kapuście
Kiełbasę układamy na dnie szerokiego garnka zwijając ją w ślimaka - nie rozcinamy poszczególnych pętek. Zalewamy ją zimną wodą, tyle żeby tylko przykryła kiełbasę, dokładamy 2 liście laurowe i 4-5 kuleczek ziela angielskiego, zagotowujemy, szumujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.. Zostawiamy w wywarze do ostudzenia.Grzyby zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy na min. 30 min.. Kiedy lekko zmiękną wyjmujemy i kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy, gotujemy w małej ilości wody i kroimy w krążki albo kwiatki - wywar możemy dodać do kapusty słodkiej.Białą, słodką kapustę kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane i posiekane jabłko. Oprószamy 1 łyżeczką cukru i 0,5 łyżeczki soli, wlewamy połowę wywaru z kiełbasy i dusimy ok. 15 min.. Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę lubczyku i dusimy jeszcze ok. 10 min..Doprawiamy pieprzem.Kapustę kiszoną siekamy, ale niezbyt drobno, przekładamy do drugiego garnka, dodajemy 1 łyżeczkę ziaren kminku, namoczone grzyby i wodę z ich moczenia, 1 liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego - dusimy 20 min..Przyprawiamy pieprzem, raczej już nie solimy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać i odcisnąć, ale ja tego nie robię bo używam sałatkowej.Cebule obieramy, jedną kroimy w cienkie piórka, drugą w drobną kostkę. Boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy boczek i zesmażamy go na skwarki, zdejmujemy na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy się zrumieni wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę wlewając resztę wywaru z kiełbasy - sprawiedliwie obdzielamy zawiesiną obie kapusty i zagotowujemy je ponownie. Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i kładziemy ślimaka kiełbasianego. Dodajemy piórka cebuli, smażymy 10-15 min. aż wszystko się zrumieni.Na dużym półmisku układamy obok siebie na przemian obie kapusty, na "posłanku" kładziemy ślimaka kiełbasianego z cebulką, dookoła posypujemy skwarkami z boczku, dekorujemy krążkami marchewki i listkami natki pietruszki.