rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Słodka bułka czterosmakowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Słodka bułka na śniadanie i podwieczorek. Do kawki, herbatki i do kubka mleka... Najlepsza świeżutka, wyciągnięta tyle co z pieca.

Słodka bułka czterosmakowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodka bułka czterosmakowa

 

 

Sposób przygotowania:

Słodka bułka czterosmakowa
Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy wraz z drożdżami i cukrem. Mąkę przesiewamy, margarynę topimy i studzimy. Następnie łączymy składniki i dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 4 części. Do każdej części dajemy coś innego: 1: biała czekolada posiekana na drobne kawałki 2: kakao 3: masło orzechowe 4: chałwa waniliowa Każde ciasto wyrabiamy raz jeszcze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 1 godzinie każdą część raz jeszcze wyrabiamy i formujemy na kształt walca. o dł ok 30 cm. Zlepiamy ze sobą końcówki i zaplatamy warkocz. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Z podanych składników zagniatamy ciasto na kruszonkę. Gotowe ścieramy na tarce i posypujemy bułkę. Pieczemy ok 40 minut w temp. 180st C.
Słodka bułka czterosmakowa
Przygotowanie ciasto dzielimy na 4 części, do każdej dodajemy inny składnik dodatkowy
Słodka bułka czterosmakowa
Wyrośnięte ciasto rolujemy na dł ok 30 cm
Słodka bułka czterosmakowa
Wszystkie części zaplatamy tworząc warkocz