Sposób przygotowania:
Słodki słoiczek z pierniczkami
Wymieszać mąkę z sodą i przyprawa do piernika oraz kakao, następnie wszystko przesiać, podgrzać miód z cukrem i dodać do mąki, następnie dodać masło i jajka, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto się klei dlatego stolnicę i wałek delikatnie natrzeć mąką, rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości przy pomocy foremek wyciąć ciasteczka które luźno ułożyć na blaszce. Piec 15-20 min w gorącym piekarniku. Po upieczeniu delikatnie rozłożyć na płaskiej powierzchni, polać dokładnie polewą i dowolnie udekorować . Polewa:Rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i mleko. Gotować cały czas mieszając około 5 min. W gorącej masie rozpuścić czekoladę.
msewka
iziona
Ewa, jak zrobisz troszkę grubsze to są mięciutkie cały czas, jak cieńsze to twardnieją bardziej, ale jedne i drugie po kilku dniach się rozpływają w ustach, My raz powiesiliśmy je na choince i jak zmiękły to się urywały ze sznureczków, ale polecam je zrobić bo są smaczne ja też dzisiaj będę robić z dwóch porcji ciasta bo potrzebuję na dwa kiermasze 1 w podstawówce, a drugi w liceum.
małatruskaweczka
msewka
iziona
Nigdy ich nie liczyłam, ale ten słoik jest 5 litrowy i jest prawie pełny, a robiłam z dwóch porcji. Ewa myślę, że spokojnie starczy na kiermasz.