Sposób przygotowania:
Słone kruche kubki ze szpinakiem i serem
Szpinak wyjąć z zamrażarki,rozmrozić i odsączyć na sitku,ser zetrzeć.Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem na wiórki ostrym długim nożem,zsunąć na stosik,zrobić wgłębienie,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać śmietanę i sól.Wyrabiać i zagnieść w kulę ,podsypując mąką pod spód. Foremkiżaroodporne al'a kubki natłuścić i wysypać bułką tartą i wyłożyć średniąwarstwą ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 20 min. Potem wysunąć kubki i napełnić porcjami szpinaku,na to nałożyć po warstewce roztrzepanego jajka z startym serem,gałką muszkatołową,pieprzem i papryką po szczypcie każdego.Wstawić na ok.15 min.,a temperaturę zmniejszyć do 180 st.C.Obserwować przez szybkę piekarnika czy wierzchy się zrumieniły. Wyłączyć piekarnik,wysunąć blachę z foremkami,przestudzić,podważyć zawartość foremek nożem i delikatnie wyjąć na półmisek.