Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Smażona wołowina z kalafiorem i pieczarkami (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Różyczki kalafiora przekrawać na pół. Wymieszać wodę lub

Smażona wołowina z kalafiorem i pieczarkami (Wietnam)

Składniki:

Smażona wołowina z kalafiorem i pieczarkami (Wietnam)

 

  • 225 g steku wołowego
  • 1/4 podzielonego na różyczki kalafiora
  • 1/2 szkl wody lub rosołu
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 pokrojona w ósemki duża cebula
  • pieprz
  • olej
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 200 g małych pieczarek
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Smażona wołowina z kalafiorem i pieczarkami (Wietnam)
Różyczki kalafiora przekrawać na pół. Wymieszać wodę lub rosół z mąką kukurydzianą, 1 łyżką sosu rybnego i sosem ostrygowym. Polać mięso resztą sosu, posypać pieprzem, wymieszać i odstawić na 20 minut. Na dużej patelni mocno rozgrzac olej, włożyć czosnek, cebulę i smażyć aż cebula zmięknie a jaj warstwy się rozdzielą. Dodać kalafior i pieczarki. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 4 minuty. Dodać mięso i dusić aż zmięknie. Dodać wodę lub rosół z mąką, mieszać aż sos zgęstnieje. Przełożyć na talerze i przybrać kolendrą.