Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Smażone warzywa z grzybami mun (Chiny)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut, przepłukać i odciąć

Smażone warzywa z grzybami mun (Chiny)

Składniki:

Smażone warzywa z grzybami mun (Chiny)

 

Sposób przygotowania:

Smażone warzywa z grzybami mun (Chiny)
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut, przepłukać i odciąć końcówki nóżek, a następnie pokroić w cienkie paski. Marchew i papryką pokroić na słupki długości około 2 i 1/2 centymetra, a kalafior podzielić na małe różyczki. Strączki fasoli przeciąć na połową. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć grzyby, kiełki i bambus około 1 minuty. Dodać sól, cukier i sos sojowy. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Na rozgrzanym oleju smażyć 3 minuty marchew, papryką, fasolką i kalafior. Mąką wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać do jarzyn i wymieszać. Przełożyć na patelnią grzyby i bambus, dodać sos sojowy. Smażyć wszystko przez chwilą, aż do zgęstnienia sosu. Skropić olejem sezamowym i podawać.

Tagi:

sosy grzyby