redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Smażony witlinek i jadalne kwiaty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smażony witlinek i jadalne kwiaty w szpinaku według Basi Ritz.

Smażony witlinek i jadalne kwiaty

Składniki:

Smażony witlinek i jadalne kwiaty

 

  • SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
  • 4 filety rybne
  • parę gałązek tymianku
  • oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
  • sól morska
  • (w mojej wersji witlinek, ale równie dobrze może to być dorsz, okoń morski, dorada lub każda inna ulubiona ryba)

 

  • Sałata
  • ok. 600 g młodego, świeżego szpinaku
  • jadalne kwiaty: nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki.
  • filety z 1 dojrzałej pomarańczy
  • 12 pomidorków koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

Smażony witlinek i jadalne kwiaty

Składniki na dressing umieścić w miseczce i wymieszać trzepaczką do połączenia składników.


Szpinak umyć, osuszyć, usunąć łodygi. Pomidory pokroić w ćwiartki, filety z pomarańczy pokroić w dużą kostkę. Wszystko umieścić w misce, polać dressingiem, wymieszać. Rozłożyć na talerzach, dodać kwiaty.


Filety rybne oczyścić z łusek, umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć ukośnie w paru miejscach. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć najpierw na stronie skóry, a kiedy będzie ładnie zrumieniona, przełożyć na krótką chwilę na drugą stronę.


Ułożyć na talerzach, obok szpinaku, serwować od razu.

Za przepis dziękujemy Basi Ritz i agencji PR Kwadrat