Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Śmietanowe farfalle z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i sycące danie makaronowe na obiad lub kolację.

Śmietanowe farfalle z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śmietanowe farfalle z mięsem i warzywami

 

  • 500g makaronu farfalle (pomidorowo-szpinakowe)
  • 1 marchew
  • pół małego selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • 4 kotlety mielone z indyka (zostały mi z wczorajszego obiadu)
  • szklanka bulionu
  • połowa marynowanej papryki
  • 200g śmietany 18%
  • 100g śmietany 10%
  • świeży koperek i natka pietruszki
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do pieczonego kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Śmietanowe farfalle z mięsem i warzywami
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Potem do cebuli dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, starty na grubych oczkach seler, posiekany czosnek i por, podlewamy bulionem i dusimy do czasu aż marchew zmięknie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię z resztą składników, dodajemy pokrojone w kostkę kotlety. Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek i natkę, pokrojoną w drobną kostkę marynowaną paprykę oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i trzymamy na małym ogniu do czasu az śmietana zabulgocze.
Śmietanowe farfalle z mięsem i warzywami
Makaron ugotować al dente, a nastepnie dodać go do reszty składników, duszących się na patelni
Śmietanowe farfalle z mięsem i warzywami
Wymieszać, dodać pokrojone kotlety, resztę składników, śmietanę i przyprawy.