Sposób przygotowania:
Sójki mazowieckie ze śliwkami
CIASTO: Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i drożdże. Dodać olej, masło, wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - ciasto powinno podwoić swoją objętość. FARSZ: Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie, zagotować na sypko dodając do wrzątku 1 łyżeczkę soli. Po ugotowaniu przelać kaszę zimną wodą. Grzyby namoczyć, posiekać w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić z dodatkiem 1 łyżki oleju lnianego. Śliwki bez pestek HORTEX pokroić w paseczki, dodać wcześniej namoczone grzyby, dodać do cebulki, smażyć kilka chwil do miękkości. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, dodać do cebuli, grzybów i śliwek, dodać resztę oleju lnianego. Dusić na małym ogniu do zeszklenia kapusty. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i mielonym kminkiem. Po ostudzeniu połączyć z kaszą, dokładnie wymieszać. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na ok. 0,5 cm starając się nie podsypywać mąką. Wykrawać koła, nakładać farsz i starannie zlepić brzegi, aby sójki nie rozkleiły się w trakcie pieczenia. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec przez ok. 30 min. do wyraźnego zarumienienia.