bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sola na szpinaku w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sola, koperek i śmietana - to musi byc pyszne.

Sola na szpinaku w sosie śmietanowym

Składniki:

Sola na szpinaku w sosie śmietanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Sola na szpinaku w sosie śmietanowym
Do bulionu warzywnego (ja ugotowałam go na marchewce, pietruszce, selerze, 2 gałązkach selera naciowego, cebuli kilk adni wczęsniej) włożyłam zioła i cebulę, ziarenka pieprzu, liść laurowy. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wszystko przykryłam i gotowałam, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Przecedziłam bulion do rondla (głębokiej patelni), Dodałam wino, sok z cytryny, gałkę po czym ponownie podgrzałam, aż sos zacznie gotowac się. Dodałam śmietanę i koperek. Cały czas mieszając podgrzewałam. Jeśli sos byłby za żadki mozna zagęscic go na wzór chiński mąką kartoflaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Filety soli, osolilam, oprószyłam pieprzem, zapanierowalam w mące i usmażyłam je na gorącym oleju na złoto. Na talerz ywłozyłam liscie szpinaku, na to kopytka polałam wszystko sosem smietanowym, na końcu ułozyłam rybe. Oprószyłam świezo zmielonym pieprzem.