bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sola w papilotach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna krucha ryba z papilotow.

Sola w papilotach

Składniki:

Sola w papilotach

 

  • 4 płaty ryby sola,
  • feta po kawąłku na rybę
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 szt cytryn
  • łyzeczka sosu sojowego
  • pieprz świeżo mielony
  • maslo po plastrze na rybę
  • kawałek pora
  • przyprawa cytrynowa do ryb
  • łyzka oliwy z oliwek,
  • pieprz cytrynowy
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Sola w papilotach
Filety rybne dokładnie umyć, osuszyc. Wymieszac sos sojowy, oliwe z oliwek, sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy, zabek czosnku rozgneiciony, włozyc ryby do marynaty i zostawic na godzine. Na prostokącie papieru do pieczenia położyc kawałek masła, na to rybę, plastry pora, posypac rozkrusozną fetą, połozyc plastry cytryny, posypac przyprawą do ryb, posypac świezo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Rybę zawinąć, dokładnie aby w trakcie pieczenia nie uciekł z niej sos. Piekę ją przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C. Pod koniec pieczenia mozna odwinac papiloty zeby rybka sie lekko zrumienila z wierzchu. Zamiast papieru mozna ryby zawinac w folie aluminioowa.