Sposób przygotowania:
Sos z karkówki do makaronu
Suszone grzyby namoczyć i ugotować w szklance wody. Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić w paseczki. Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i usiekać drobno. Sparzyć pomidora , obrać ze skórki i pokroić drobno. Podgrzać w garnku olej i wrzucić na niego cebulę. Smażyć na złoto mieszając cały czas. Dorzucić mięso i dalej smażyć aż do zrumienienia. Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody. Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty. Dodać masło. Wymieszać. Doprawić sos do smaku pieprzem mielonym . Podałam do makaronu penne posypując usiekaną natka pietruszki. * można przygotować większą ilość i zamrozić w porcjach
![Sos z karkówki do makaronu Sos z karkówki do makaronu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-karkowki-do-makaronu-192089.jpg)
![Sos z karkówki do makaronu Sos z karkówki do makaronu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-karkowki-do-makaronu-192090.jpg)
![Sos z karkówki do makaronu Sos z karkówki do makaronu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-karkowki-do-makaronu-192091.jpg)
![Sos z karkówki do makaronu Sos z karkówki do makaronu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-karkowki-do-makaronu-192092.jpg)