Sposób przygotowania:
Sos z kurczakiem w kruchym cieście
KRUCHE CIASTO Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki- posiekać tak by się połączyło tworząc grudki. Dodać żółtka, wodę i lekko posolić. Zagnieść i uformować kulę, spłaszczyć owinąć folią spożywczą i włożyć przynajmniej na 1h do lodówki. SOS Kurczaka umyć , oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać mięso z majerankiem i oregano. Posolić. Odstawić na 10min. Cebulę pokroić w półplastry i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek drobno posiekać i wrzucić do cebuli. Marchew pokroić w plastry, wsypać. Dodać kawałki kurczaka, wszystko razem wymieszać. Smażyć , aż powstała woda prawie całkiem odparuje. Wrzucić wtedy pomidora pokrojonego na kawałki. Powinna być gęsta konsystencja. Dodać bazylię. Po chwili wlać bulion i zagotować. Dodać sok z pomarańczy. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli mięso jest już miękkie wraz z marchewką, zagęścić sos mąką z wodą. Konsystencja sosu powinna być bardzo gęsta. Wystudzony sos powinien jeszcze zgęstnieć. Ciasto podzielić na dwie części(jedna nieco większa od drugiej). Większą część rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 26cm. Dobrze wykleić boki. Ciasto które 'wisi' oderwać (pozostawić oderwane ciasto). Drugą część także rozwałkować . Jeśli ciasto jest większe niż forma , również je poodrywać. Z oderwanego ciasta można uformować wałek do obręczy na ciasto oraz jakieś wybrane kształty. Włożyć wszystko jeszcze na ok.30min do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Na formę wyłożoną ciastem dać przygotowany sos, równomiernie go rozłożyć. Przykryć drugą częścią ciasta. Ozdobić wedle upodobań. Delikatnie ponakłuwać wykałaczką.Włożyć do piekarnika na ok. 40- 45min.