OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Sos z kurczakiem w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniała krucha tarta, do tego sos z kurczakiem i marchewką, z dodatkiem soku z pomarańczy. Obłędne pyszne danie.

Sos z kurczakiem w kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z kurczakiem w kruchym cieście

 

 

 

  • SOS:
  • Podwójne podpiersie z kurczaka
  • 1 Cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1łyżeczka oregano, majeranku i bazylii
  • 2łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • ok. 100ml bulionu
  • sól
  • olej
  • 2łyżeczki mąki +woda

Sposób przygotowania:

Sos z kurczakiem w kruchym cieście
KRUCHE CIASTO Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki- posiekać tak by się połączyło tworząc grudki. Dodać żółtka, wodę i lekko posolić. Zagnieść i uformować kulę, spłaszczyć owinąć folią spożywczą i włożyć przynajmniej na 1h do lodówki. SOS Kurczaka umyć , oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać mięso z majerankiem i oregano. Posolić. Odstawić na 10min. Cebulę pokroić w półplastry i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek drobno posiekać i wrzucić do cebuli. Marchew pokroić w plastry, wsypać. Dodać kawałki kurczaka, wszystko razem wymieszać. Smażyć , aż powstała woda prawie całkiem odparuje. Wrzucić wtedy pomidora pokrojonego na kawałki. Powinna być gęsta konsystencja. Dodać bazylię. Po chwili wlać bulion i zagotować. Dodać sok z pomarańczy. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli mięso jest już miękkie wraz z marchewką, zagęścić sos mąką z wodą. Konsystencja sosu powinna być bardzo gęsta. Wystudzony sos powinien jeszcze zgęstnieć. Ciasto podzielić na dwie części(jedna nieco większa od drugiej). Większą część rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 26cm. Dobrze wykleić boki. Ciasto które 'wisi' oderwać (pozostawić oderwane ciasto). Drugą część także rozwałkować . Jeśli ciasto jest większe niż forma , również je poodrywać. Z oderwanego ciasta można uformować wałek do obręczy na ciasto oraz jakieś wybrane kształty. Włożyć wszystko jeszcze na ok.30min do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Na formę wyłożoną ciastem dać przygotowany sos, równomiernie go rozłożyć. Przykryć drugą częścią ciasta. Ozdobić wedle upodobań. Delikatnie ponakłuwać wykałaczką.Włożyć do piekarnika na ok. 40- 45min.
Sos z kurczakiem w kruchym cieście
przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce ok .1h
Sos z kurczakiem w kruchym cieście
przygotowany sos z mięsem kładziemy na formę do tarty wylozoną ciastem
Sos z kurczakiem w kruchym cieście
przykrywamy zdobimy ciasto, wkładamy do piekarnika
Sos z kurczakiem w kruchym cieście
po 45min kroimy i delektujemy się obłędnym smakiem