Lilu

Lilu

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sosik wieprzowy z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwy w przygotowaniu, sycący sos z żeberek wieprzowych z warzywami i kaszą jęczmienną to świetny pomysł na obiad.

Sosik wieprzowy z kaszą

Składniki:

Sosik wieprzowy z kaszą

Sos:

Kasza :

Sposób przygotowania:

Sosik wieprzowy z kaszą

Sos:

Mięso kroimy w dużą kostkę i obsmażyć na złoto-brązowy kolor.

Warzywa obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, marchew i selera pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa i smażymy razem ok. 5 minut.

Po tym czasie dodajemy obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i przyprawy (uważamy, żeby nie wyszło za ostre). Zalewamy wodą i dusimy ok 1,5 - 2 godzin.

Pod koniec duszenia ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy zawiesinę z mąki i wody, wlewamy do sosu i zagotowujemy.

Kasza:

Wodę gotujemy w garnku, solimy. Do wrzącej wody wsypujemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut uważając, żeby się nie przypaliła co jakiś czas mieszając. Później przykrywamy i odstawiamy z ognia na ok 5 minut.