Sposób przygotowania:
Sosik wieprzowy z kasząSos:
Mięso kroimy w dużą kostkę i obsmażyć na złoto-brązowy kolor.
Warzywa obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, marchew i selera pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa i smażymy razem ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i przyprawy (uważamy, żeby nie wyszło za ostre). Zalewamy wodą i dusimy ok 1,5 - 2 godzin.
Pod koniec duszenia ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy zawiesinę z mąki i wody, wlewamy do sosu i zagotowujemy.
Kasza:
Wodę gotujemy w garnku, solimy. Do wrzącej wody wsypujemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut uważając, żeby się nie przypaliła co jakiś czas mieszając. Później przykrywamy i odstawiamy z ognia na ok 5 minut.