Sposób przygotowania:
Śródziemnomorskie tartaletki warzywne
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejszcze kawałki masło. Szybki wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. - Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe. - W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Bakłażana należy pokroić w plastry i moczyć przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszamy. Następnie na oliwie z oliwek extra vergine bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażamy. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, suszone pomidory oraz plasterki czosnku. Dla zwiększenia aromatu potrawy dodajemy oliwę z suszonych pomidorów. Dusimy przez 10 minut, na sam koniec dodajemy oregano oraz Specialite, sól i pieprz. - Gdy ciasto na tarteletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi. - Przygotowujemy masę z jajek i sera, roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy potarty na grubych oczkach ser gruyer, doprawiamy solą i pieprzem. Masą jajeczno - serową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę. - Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie przyrumieni - w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.
Sarenka
Natala1210