GUSTo

GUSTo

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Stek klasyczny z pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety z wołowiny smażone na patelni, przyprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem i do posmaku ziemniaczane puree z szpinakiem.

Stek klasyczny z pieprzem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek klasyczny z pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Stek klasyczny z pieprzem
Dodatki szykujemy przed smażeniem steka: Ziemniaki: ziemniaki obieramy i gotujemy. Jeszcze gdy ziemniaki są gorące wkładamy do miski lejemy śmietanę (2 łyżki), sypiemy pieprz biały, dodajemy 1 łyżkę masła i dokładnie rozgniatamy praską. Po wykonaniu tych czynności powstaje nam puree.Na dodatek do puree i steka polecam szpinak bądź kukurydzę ja zastosowałem jednak szpinak Szpinak: Bierzemy dostatecznie dużą ilość szpinaku urywamy łodygi i starannie myjemy, żeby nie zostały ziarenka piasku, ponieważ je czuć podczas jedzenia jeśli ktoś nie dokładnie umył szpinak. Kroimy w między czasie czosnek na maluteńkie części. Patelnie polewamy olejem i kładziemy na nią szpinak i czosnek powstaje nam doskonały dodatek do ziemniaczanego puree i steka.Po wykonaniu dodatków przechodzimy do głównej części filety należy wyjąć z lodówki min. 10 minut przed smażeniem, mielimy czarny pieprz i następnie rozkładamy po steku posypujemy małymi szczyptami soli steki. Potem polewamy olejem słonecznikowym lub z oliwek. Kładziemy steki (w moim przypadku 4y) na patelnie i smażymy po 4y minuty z każdej strony, żeby wyszedł stek średnio smażony (różowe mięso w środku). Aby uzyskać mięso dobrze wysmażone smażymy wtedy po 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu odczekujemy 3 minuty przed podaniem, do porcji dodajemy wcześniej przygotowane puree ziemniaczane oraz szpinak. Smacznego ! :) Wykonał: Tytus Żurawski, Toruń
Stek klasyczny z pieprzem
Puree ziemniaczane
Stek klasyczny z pieprzem
Mielenie pieprzu czarnego
Stek klasyczny z pieprzem
Przygotowanie czosnku
Stek klasyczny z pieprzem
Stek z nałożonym pieprzem

Tagi:

szpinak puree