mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Steki wołowe z cebulą i puree

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super przepis na obiad, polecam

Steki wołowe z cebulą i puree

Składniki:

Steki wołowe z cebulą i puree

 

 

Sposób przygotowania:

Steki wołowe z cebulą i puree
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na równe ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie przez 20minut.Szczypiorek i natkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, opłukać, drobno pokroić. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, dodać czosnek i połowę ziół,wymieszać.Doprawić solą i pieprzem. Salate umyc, osuszyc, porwac i wymieszac z sosem, posypac reszta ziol. Cebule obrać, opłukać, pokroić na bardzo cienkie plastry. 1 łyżkę soli wymieszać z mąką, łyżeczką pieprzu i papryką. Mieszanką posypać cebule, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim cebulę na jasnobrązowy kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić na ręczniku papierowym. Olej zlać z patelni, zostawić 1łyżkę, Steki smażyć na patelni po 3minuty z każdej strony. Cebulę i mięso odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię wlać wino i sos pieczeniowy, wymieszać. Gotować na dużym ogniu aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać masło, wymieszać na gładką masę. Zagotować mleko. Mleko wlewać do ziemniaków, ciągle mieszając. Doprawić solą i gałką. Puree ułożyć na talerzach za pomocą łyżki do lodów lub rękawa cukiernicznego. Obok ułożyć porcje mięsa, na te cebulę, wszystko polać małą ilością sosu. Podawać z salatka.