Anastazja324

Anastazja324

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Steki z nadziewanymi warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne danie dla osób lubujących się w mięsie i warzywach.

Steki z nadziewanymi warzywami

Składniki:

Steki z nadziewanymi warzywami

 

  • 4 ziemniaki,
  • 2 małe cukinie,
  • 4 pomidory,
  • 8 czarnych oliwek bez pestek,
  • 4 cienkie kotlety wieprzowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżeczki pesto (pasta z orzeszków piniowych do spaghetti),
  • 100 g mozzarelli,
  • olej,
  • 1/2 pęczka posiekanej bazylii,
  • 100g gorgonzoli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;

 

Sposób przygotowania:

Steki z nadziewanymi warzywami
Ziemniaki gotować przez 15 minut, odcedzić. Cukinię blanszować 15 minut, przelać zimną wodą, osączyć i pokroić w kostkę. Z każdego pomidora odciąć wierzch i wydrążyć miąższ. Oliwki posiekać. Ziemniaki przepołowić i wydrążyć, pozostawiając brzeg szerokości 1 cm, miąższ zachować. Grill rozgrzać. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Połówkę każdego kotleta posmarować pesto i przykryć plastrem mozzarelli. Mięso złożyć, spiąć wykałaczką i posmarować olejem. Steki piec na grillu ok. 12 minut, obracając. Bazylię wymieszać z cukinią i oliwkami, napełnić ziemniaki i piec ok. 10 minut. Miąższ ziemniaków wymieszać z serem, śmietaną, solą i pieprzem, napełnić pomidory, ułożyć na folii aluminiowej i piec ok. 5 minut.