Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Steki z tuńczyka z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Szczypiorek i natkę opłucz i drobno posiekaj. Filety natrzyj solą...

Steki z tuńczyka z ryżem

Składniki:

Steki z tuńczyka z ryżem

 

  • STEKI:

 

  • 2 kg filetów z tuńczyka
  • 1 l czerwonego wina
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

  • DO SMAŻENIA:

 

  • 1/2 szklanki oliwy

 

 

 

  • SOS:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Steki z tuńczyka z ryżem
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Szczypiorek i natkę opłucz i drobno posiekaj.

Filety natrzyj solą i pieprzem, a następnie obłóż czosnkiem, natką, szczypiorkiem i zalej winem. Odstaw do lodówki na 24 godziny, następnie osącz (zalewę zachowaj). Rybę pokrój na porcje i obsmaż na oliwie.

Następnie przygotuj ryż – każdy rodzaj ryżu ugotuj oddzielnie w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, a następnie osącz i wymieszaj.

Przygotuj sos – zalewę od ryby odparuj do 1/2 objętości i zestaw z ognia. Małymi porcjami dokładaj masło, stale ubijając trzepaczką. Całość dopraw solą i pieprzem.

Steki podawaj polane sosem, z ratatują i ryżem.