Sposób przygotowania:
Steki z tuńczyka z ryżem
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Szczypiorek i natkę opłucz i drobno posiekaj.
Filety natrzyj solą i pieprzem, a następnie obłóż czosnkiem, natką, szczypiorkiem i zalej winem. Odstaw do lodówki na 24 godziny, następnie osącz (zalewę zachowaj). Rybę pokrój na porcje i obsmaż na oliwie.
Następnie przygotuj ryż – każdy rodzaj ryżu ugotuj oddzielnie w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, a następnie osącz i wymieszaj.
Przygotuj sos – zalewę od ryby odparuj do 1/2 objętości i zestaw z ognia. Małymi porcjami dokładaj masło, stale ubijając trzepaczką. Całość dopraw solą i pieprzem.
Steki podawaj polane sosem, z ratatują i ryżem.
Filety natrzyj solą i pieprzem, a następnie obłóż czosnkiem, natką, szczypiorkiem i zalej winem. Odstaw do lodówki na 24 godziny, następnie osącz (zalewę zachowaj). Rybę pokrój na porcje i obsmaż na oliwie.
Następnie przygotuj ryż – każdy rodzaj ryżu ugotuj oddzielnie w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, a następnie osącz i wymieszaj.
Przygotuj sos – zalewę od ryby odparuj do 1/2 objętości i zestaw z ognia. Małymi porcjami dokładaj masło, stale ubijając trzepaczką. Całość dopraw solą i pieprzem.
Steki podawaj polane sosem, z ratatują i ryżem.