monis454

monis454

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Stifado (grecki gulasz)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i aromatyczny gulasz grecki jest jedną z najpopularniejszych greckich potraw.Tradycyjnie przyrządzane jest z zająca, królika lub jagnięciny z dodatkiem cebuli, pomidorów i cynamonu.Stifado znane było w Grecji już w XIII wieku.

Stifado (grecki gulasz)

Składniki:

Stifado (grecki gulasz)

 

Sposób przygotowania:

Stifado (grecki gulasz)
Mięso kroimy w dość spora kostkę,wrzucamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy z obu stron. Wyciągamy i odsączamy z tłuszczu.Na drugiej(dużej) patelni podsmażamy razem cebulę i czosnek. Po paru minutach dodajemy kieliszek wina, gotujemy kilka minut. Dodajemy pomidory, ocet, bulion, cukier i wszystkie przyprawy poza solą!! Mieszamy dokładnie, aż do osiągnięcia w miarę jednolitej konsystencji. Wkładamy kawałki mięsa. Dusimy godzinę. Po godzinie dodajemy cebulki i dusimy kolejną godzinę.Podajemy z ryżem na sypko lub pieczywem.