Sposób przygotowania:
Straszny i nawiedzony kopiec
Formę o średnicy ok 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać mąką. Pozostałe
składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej,
gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i piec ok 30-35 mim w
temp. 180'C. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do
przestygnięcia. Środek ciasta wydrążyć łyżką, pozostawiając boki oraz
spód na ok 2 cm. 250 ml mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić
budyń i dodać cukier, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się
mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią i
pozostawić do przestygnięcia. Miękka margarynę zmiksować, dodając po łyżce
budyniu. Gotowy krem nałożyć na ciasto, formując tzw. górkę. Ciasto,
które nam zostało kruszymy i posypujemy budyń, lekko uklepując. Ciasto
schładzamy w lodówce. Przygotowujemy ciasto kruche na ciasteczka.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i szybko zagnieść. Następnie
rozwałkować na ok 0,5cm. i wycinać ( groby, krzyże, kości oraz dynie).
Pieczemy ok 12-15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia a
następnie dekorujemy za pomocą pisaków jadalnych tworząc pajęczyny,
pająki, napisy ... Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
pod koniec dodając cukier. Gotową sztywną pianę przekładamy do szprycy
i wyciskamy duszki. Pieczemy ok 40 min. w temp. 150'C, następnie
zmniejszamy do 120'C i pieczemy ok 30 min. w lekko uchylonych
drzwiczkach. Gotowe dekorujemy pisakami robiąc minki. Ciasteczka i
bezy układamy na cieście. Gotowe podajemy. Smacznego !!
składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej,
gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i piec ok 30-35 mim w
temp. 180'C. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do
przestygnięcia. Środek ciasta wydrążyć łyżką, pozostawiając boki oraz
spód na ok 2 cm. 250 ml mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić
budyń i dodać cukier, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się
mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią i
pozostawić do przestygnięcia. Miękka margarynę zmiksować, dodając po łyżce
budyniu. Gotowy krem nałożyć na ciasto, formując tzw. górkę. Ciasto,
które nam zostało kruszymy i posypujemy budyń, lekko uklepując. Ciasto
schładzamy w lodówce. Przygotowujemy ciasto kruche na ciasteczka.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i szybko zagnieść. Następnie
rozwałkować na ok 0,5cm. i wycinać ( groby, krzyże, kości oraz dynie).
Pieczemy ok 12-15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia a
następnie dekorujemy za pomocą pisaków jadalnych tworząc pajęczyny,
pająki, napisy ... Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
pod koniec dodając cukier. Gotową sztywną pianę przekładamy do szprycy
i wyciskamy duszki. Pieczemy ok 40 min. w temp. 150'C, następnie
zmniejszamy do 120'C i pieczemy ok 30 min. w lekko uchylonych
drzwiczkach. Gotowe dekorujemy pisakami robiąc minki. Ciasteczka i
bezy układamy na cieście. Gotowe podajemy. Smacznego !!