Sposób przygotowania:
Strucla makowa 2
Suchy mak zalewamy ciepłą wodą i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Następnie mak osączamy z nadmiaru wody i mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Następnie zmielony mak ucieramy z połową cukru. Do utartego maku dodajemy 5 dag stopionego i wystudzonego masła, garść bakalii oraz opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy piane ubita z 4 białek, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Drożdże kruszymy do oddzielnego garnka, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę ciepłego mleka oraz mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka natomiast ubijamy na parze z pozostałym cukrem. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia i zaparzamy nim 1/5 mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka, masę żółtkową i wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie pod koniec wyrabiania dodajemy resztę stopionego masła oraz opakowanie cukru waniliowego. Ciasto ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Na każdy z nich wykładamy masę makową. Strucle zwijamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temp. 190*C. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy.