SUPERPRZEPIS

Strucla makowa Laluni

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Strucla makowa Laluni

Pyszna strucla akurat na święta

Składniki:

Strucla makowa Laluni

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna Kasia
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • Masa makowa
  • 2 szk maku
  • 2 szk cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki Kasi
  • bakalie-rodzynki , zapach migdałowy

Sposób przygotowania:

Strucla makowa Laluni
1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski
2- Jajka rozbełtane z cukrem i drożdżami dodajemy do mąki
3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem
4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam
5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek
Masa makowa
1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy
2- jajka ubijamy z cukrem na puch
3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy
4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle
5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką