eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Strucla makowa mojej babci

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takie makowce robiła moja babcia były smaczne i rozpływały się w ustach,idealne na każde święta i niedzielne pogawędki przy kawie..

Strucla makowa mojej babci Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Strucla makowa mojej babci

 

 

Sposób przygotowania:

Strucla makowa mojej babci
Drożdże ze śmietaną wymieszać. Margarynę roztopić. Następnie jajka ubić całe z cukrem. Do miski dać przesianą mąkę, drożdże margarynę, cukier i jajka, wyrobić ciasto i zostawić. Mak z parzyć , zemleć 2 razy. Do maku dać żółtka, margarynę stopioną, miód a na koniec pianę ubitą z białek. Na drugi dzień ciasto podzielić na prostokąt dać na środek masę makową i zwinąć w rulon. Ciasto ma wyrosnąć. I piec ok 45 minut w 180-190 stopni w piekarniku. Na końcu można polać lukrem.
Strucla makowa mojej babci
można dać mniej cukru do ciasta nie będzie takie słodkie