Sposób przygotowania:
Strucla z Jabłkami wg Adama
Rozczyny przygotowujemy z 15 dag maki, drożdży i letniego mleka. Po podrośnięciu, dodajemy jajka ubite z cukrem, resztę maki i sól. Wyrabiamy na gęste ciasto dodająca przy końcu stopiony letni tłuszcz. Stawiamy to w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie rozgniatamy i rozwałkowujemy na prostokąty o grubości 1,5 cm. Stopniowo smarujemy masłem i posypujemy sucharkami i cukrem oraz zmielonymi przyprawami. Rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki uduszone i odparowane z soku jabłka. Od dłuższego boku zwijamy struclę i oba końce podwijamy pod spód. Wkładamy na natłuszczoną formę i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego:))